Jak zbadać wodę pod kątem występowania azotanów i azotynów?

Jak zbadać wodę pod kątem występowania azotanów i azotynów?

Azotany oraz azotyny to substancje chemiczne, które mogą występować w wodach gruntowych. O ile ich niewielka ilość nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka, to przekroczone normy mogą doprowadzić nawet do sinicy (u małych dzieci), jak i nowotworów układu pokarmowego (u osób dorosłych).

Azotyny – co to jest?

Azotyny to grupa związków chemicznych, soli, bądź estrów kwasu azotawego. Są to substancje krystaliczne, które rozpuszczają się w wodzie. Często wykazują właściwości redukujące oraz utleniające. Niestety, ich zbyt duża dawka może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Norma wynosi 0,5 miligrama na jeden litr wody.

Azotany – co to jest?

Azotany to także grupa związków chemicznych, sole, a także estry kwasu azotowego. Są – podobnie jak azotyny – krystaliczne i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Charakteryzują się silnymi właściwościami utleniającymi.

Gdzie występują azotany i azotyny?

Obie substancje chemiczne są obecne w głównej mierze w wodach głębinowych, zlokalizowanych nieopodal przemysłu rolnego. Wszystko to jest związane z tym, że rolnicy stosują nawozy sztuczne, które zawierają zarówno azotany, jak i azotyny w swoim składzie. Te z kolei przenikają do głębszych warstw gleby, a następnie do wody, która trafia do gospodarstw domowych.

Jak zbadać wodę pod względem azotanów i azotynów?

Azotany w wodzie oraz azotyny w wodzie sprawdza się z pomocą czułego i skutecznego badania. Do wykrywania zarówno azotanów, jak i azotynów stosuje się odczynnik Griessa. jest to rozwór kwasu sulfanilowego i α-naftyloaminy w kwasie octowym. Jest on stosowany w kolorymetrycznej analizie. Jeśli odczynnik wykryje obecność tych substancji, wówczas barwnik azowy zostanie zabarwiony na kolor różowy. Im większe stężenie azotanów lub azotynów, tym barwa przybiera coraz mocniejszy kolor czerwony.

Jest to metoda prosta oraz bardzo czuła. Jej limit wykrywalności z kolei wynosi aż 100 nM. Odczynnik Griessa został odkryty przez Petera Griessa jeszcze w XIX wieku. Do dzisiaj jednak jest z powodzeniem stosowany.

Zainteresowany tematyką uzdatniania wody pod kątem eliminacji azotanów oraz azotynów? Przeczytaj ten ciekawy artykuł https://www.zestudni.pl/blog/szokujace-fakty-o-azotanach-w-wodzie/. Napisany został przez ekspertów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *